ملا حیدر فهیم یکی از عاشقان واقعی امام(ره) بود. شبانه ملا فهیم را دزدیدند. هرچه ملا حیدر را تهدید کردند، به انقلاب پشت نکرد. گفتند: از امام(ره) دست بردار. گفت: امام(ره) همه چیز من هست. امام خمینی(ره) عشق من هست و از او دست برنمی دارم
* محمد فرهادی
مستندساز و فعال فرهنگی
روز 22 اسفندماه، روز بزرگداشت شهدا می باشد. شهدایی که با جان خویش از اسلام و نظام مقدس اسلامی کشورمان ایران دفاع کردند. برای شهدا مذهب و قومیت فرقی نمی کرد و به همین خاطر برای آرمان خویش که حفاظت از کیان اسلام بود، از جان خود گذشتند تا آیندگان بدانند اندیشه شهید، فراتر از مذهب و قومیت بوده و وحدت میان شیعه و اهل سنت را باور داشته و با خون خویش این درخت وحدت را آبیاری می کنند. برادران اهل سنت مان نیز در این میدان خوش درخشیدند تا ثابت کنند حفظ نظام مقدس اسلامی و وحدت مردم مسلمان ایران، ارزش جانفشانی و از خودگذشتگی را دارد. از اینرو در ادامه خاطراتی را از سه شهید اهل سنت کردستان، «فریدون تعریف»، «ملا محمد کریمیان» و «ملا حیدر فهیم» مرور می نماییم. باشد که قدردان زحمات و فداکاری های آن ها باشیم.
شما قدرت حرکت تان بیشتر است
در بحث اتحاد شیعه و سنی یکی از خاطرات زیبایی که من در کردستان داشتم، از شهید «فریدون تعریف» است. ایشان از بچه های سنندج و پدرش ارتشی بود. شهید فریدون تعریف در سنندج به دنیا می آید و بهواسطه شغل پدرش به جاهای مختلفی می رود، اما باز هم برمی گردد به سنندج. اولین دوره دانشگاه در سنندج، دانشجوی دانشگاه می شود، اما از آنجایی که شهید فریدون تعریف، یکسری دوست در کرمانشاه داشت، آرام آرام به بحث حسینیه سنندج پا می گذارد.
با آنکه اهل سنت بود، اما با دوستان کرمانشاهی خودش که شیعه بودند بسیار هماهنگ می شود. روحیه انقلابی به دست می آورد و وارد کار جهاد و شهادت می شود. انقلاب که شروع می شود یکی از کسانی که در تظاهرات شرکت می کند شهید فریدون تعریف است. پدرش ارتشی و مخالف او بود، اما فریدون باز هم به انقلابیگری ادامه می دهد و وارد فاز تبلیغات می شود. شهید فریدون تعریف بدون شک بهعنوان یکی از بنیانگذاران سپاه کردستان مطرح است. بهعنوان اولین فرمانده سپاه کردستان حکم ایشان صادر شد. ایشان بعد از مدتی به دلیل فعالیت، به نمایندهگی از مردم به دیدن بنی صدر می رود، اما نه اینکه بخواهد طرفدار بنی صدری باشد، بلکه بهعنوان طرفدار امام(ره) به ملاقات رفت. یک مدتی هم در قامت چریک های فدایی خدمت کرد. بالاخره در تهران، محله سعادت آباد ایشان را به شهادت می رسانند و امروز پیکر شهید فریدون تعریف در مزار شهدای سنندج دفن گشته است. یکی از نکات مثبت در رفتار ایشان این بود که همیشه در نماز جماعت برادران شیعه شرکت و به امام جماعت آنها اقتدا می کرد و می گفت ما باید همیشه با یکدیگر باشیم. هر چه بچه ها اصرار می کردند که ایشان جلو بایستد، می گفت: نه، شما قدرت حرکت تان بیشتر است.
انقلابی و عاشق امام(ره)
شهید ملا محمد کریمیان یکی از نشانه های وحدت شیعه و سنی در کردستان است. شهید ملا محمد کریمیان اهل دیواندره بود. ماموستا و روحانی بود. یکی از مبلغان اهل سنت بود. در جریان انقلاب اسلامی، یکی از کسانی بود که در راهپیمایی ها شرکت می کرد و اطلاعیه های امام(ره) را به روستاها می رساند. در روستای گزمیل سفلی زندگی می کرد. وقتی ضدانقلاب ها آمدند و در کردستان جاگیر شدند، ملا محمد کریمیان در کنار مردم باقی ماندند تا اینکه ضدانقلاب ها شروع کردند به اسلام اهانت کردن، به امام(ره) اهانت کردن، به ماموستا و روحانیت اهانت کردن و... او به همراه خانوادهاش هجرت کردند و به سنندج رفتند. درحالیکه تهدیدش می کردند و جانشان در خطر بود، کارش این شده بود که می رفت با بسیج و بچه های سپاه و برای مردم کار فرهنگی می کرد.
یک روز در حاجی آباد سنندج وقتی که شب کمله به آنجا حمله کرد، شهید کریمیان و همسرشان داخل خانه بودند و مسلح بودند. شهید کریمیان از پنجره شروع کرد به تیراندازی به کملهها و چند نفر را زخمی کردند. مهاجمین خانه را محاصره کردند و به رگبار بستند. همسر ایشان زخمی شد و شهید کریمیان همسرش را به خانه همسایه انتقال داد. اما خودش اینقدر مقاومت کرد تا به شهادت رسید. بعد از اینکه به شهادت رسیدند، ضدانقلاب ها داخل خانه شدند و قرآن و کتابهای شهید را روی پیکرش انداخته و آتش زدند. فردای آن روز پیکر را بردند. داماد و خانواده شهید می گویند، وقتی رفتیم خانه را تمیز کنیم، دیدیم یک تکه گوشت تازه داخل خانه افتاده، برداشتیم دیدیم قلب شهید هست که تازه و سالم میان آتشها مانده بود! شهید کریمیان حافظ و استاد قرآن بود. قلبش مالامال از نور قرآن بود. کمله های دموکرات آمدند و ایشان را شهید کردند و به علت انقلابی بودن و حمایت از امام(ره) پیکرش را آتش زدند.
مردم حواستان به انقلاب و اسلامتان باشد
وقتی حرف از وحدت می شود برخی گمان می کنند باید از اعتقادات خود دست برداریم. درحالیکه اینطور نیست. وحدت یعنی شیعه اعتقاد خودش و سنی هم اعتقاد خودش را داشته باشد، اما در اصول با هم اتحاد داشته باشیم. هرگز به فکر این نباشیم که اهل سنت تفکر ما را قبول کند، یا ما تفکر آنها را قبول کنیم. بهتر است اختلاف را کنار گذاشته و بر اساس آرمان ها به وحدت برسیم. شهید «ملا حیدر فهیم» یکی از کسانی بود که 95 سال عمر داشت و یکی از عاشقان انقلاب و از فدائیان امام(ره) بود که در منطقه گوریچه جانوری به شهادت رسید و جانش را فدای اسلام و قرآن کرد. کسی بود که قبل از انقلاب گفته بود: «من سه آرزو دارم؛ یکی اینکه عالم بشوم، دوم، به حج بروم و به زیارت مزار پیامبر کرم(ص) نایل شوم و سوم اینکه شهید شوم.»
مسن شده بود و می گفت به آرزوی اول و دوم؛ یعنی عالم شدن و زیارت کعبه و مزار پیامبر اکرم(ص) رسیدم، اما سومی را بعید می دانم. چون سنم خیلی زیاد شده و نودوپنجساله شده ام. درجریان انقلاب ملا حیدر فهیم به سنندج می آمد و همراه مردم راهپیمایی می کرد. عاشق امام(ره) بود. برمی گشت به روستای آبی هنگ و تبلیغ می کرد. وقتی هم که انقلاب پیروز شد، شهید فهیم گشت های شبانه راه انداخت. لیست افراد را همراه داشت و سر هر کوچه پست نگهبانی می گذاشت. می گفت انقلاب پیروز شده و مملکت مال ماست و باید از آن دفاع کنیم. همین موجب شده بود که شهید فهیم در دل مردم خیلی عزیز شود. بعد از انقلاب وقتی ضد انقلاب ها وارد آنجا شدند و حزباللهی ها آنجا را خالی کردند. به ایشان گفتم: ملا حیدر تو هم بیا با ما برویم. اگر شما را بگیرند می کشند. گفت: مردم را چکار کنم؟ این مردم انقلاب کردند باید سرپای خودشان بایستند. شهید ملاحیدر فهیم به مردم کمک می کرد. روشنگری می کرد. به مردم می گفت: کمله ملحد هست و دموکرات ها ضدانقلاب هستند. مردم حواستان به انقلاب و اسلامتان باشد تا از دستش ندهید. به خانه ایشان می آمدند و شام و ناهار می خوردند... عکس امام(ره) را روی دیوار نصب کرده بود و می گفت من مدافع روح الله خمینی(ره) هستم. ایشان تاریخ را عوض کرد. ایشان محیی اسلام ناب محمدی در کردستان است. ایشان کسی است که جانش را فدای اسلام می کند. همه چیز خود را برای اسلام داده و پدر شهید است. ملا حیدر فهیم یکی از عاشقان واقعی امام(ره) بود. شب عاشورا دموکرات ها پشت درب خانه ایشان رفتند. شبانه ملا فهیم را دزدیدند و بردند. هرچه ملا حیدر را تهدید کردند، به انقلاب پشت نکرد. گفتند: از امام(ره) دست بردار. گفت: امام(ره) همه چیز من هست. امام خمینی(ره) عشق من هست و از او دست برنمی دارم. او را به منطقه گوریچه جانوره بردند و گفتند یا تو را می کشیم یا باید به مردم بگویی که امام(ره) بد هست. گفت: نمی گویم. وضو گرفت و سوره یس را خواند و به شهادت رسید و امروز اسم ایشان در تاریخ می درخشد. ملا حیدر فهیم با 95 سال سن، جان خود را فدای امام(ره) و انقلاب کرد که از نمادهای وحدت شیعه و سنی در کردستان محسوب می شود.
منبع: مجله حلقه وصل، شماره 43