آئین اختتامیه کارگاه آموزشی آشنایی با مبانی وحدت اسلامی روز شنبه با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر مختاری رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی، وزیر فرهنگ زیمبابوه و تعدادی از سفرای کشورهای اسلامی برگزار شد.
آئین اختتامیه کارگاه آموزشی آشنایی با مبانی وحدت اسلامی روز شنبه با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر مختاری رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی، وزیر فرهنگ زیمبابوه و تعدادی از سفرای کشورهای اسلامی برگزار شد.
لازم به ذکر است که در این دوره آموزشی که به همت پژوهشگاه مطالعات تقریبی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران در زیمبابوه برگزار شد، ۳۰ تن از شیوخ شیعه، سنی و صوفی شرکت کردند. در این کارگاه یک هفته ای، حجت الاسلام والمسلمین دکتر یحیی جهانگیری، مدیر اتاق فکر پژوهشگاه مطالعات تقریبی، مبانی وحدت اسلامی را تدریس کرد.
مهمترین موضوعات و محورهایی که از سوی حجت الاسلام جهانگیری مطرح شد عبارتند از: مبانی و مشترکات وحدت پیامبر در منابع فریقین، مشترکات مذاهب فقهی اسلامی، اهل بیت در صحاح سته، خطر جریان های تکفیری و آشنایی با پیشگامان جریان های تکفیری.
از نکات قابل توجه این کارگاه آموزشی یک هفته ای حضور شیعه و اهل سنت در مراسم دعای کمیل و حضور اهل سنت در نماز جمعه شیعیان بود.
همچنین در اقدامی وحدت آفرین تمام نمازها در این ایام یک روز با امامت شیعه و یک روز با امامت اهل سنت برگزار شد.
در مراسم اختتامیه ابتدا پیام آیت الله "محسن اراکی" دبیرکل مجمع جهانی تقریب قرائت شد. متن پیام ایشان به شرح ذیل می باشد:
«إن هذه امتکم امة واحدة و أنا ربکم فاعبدون»
امتی که خداوند را عبادت می کند، نمی تواند چیزی جز امت واحده ای باشد که سر تسلیم در برابر خدا فرود آورده است؛ و تسلیم شدن در برابر خدا، همان هویت امت مسلمان است. همانگونه که خداوند سبحان فرموده است: «ملة أبیکم ابراهیم هو سمّاکم المسلمین من قبل» و در دعای حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل (ع) که خانه خدا را بنا می کردند نیز آمده است: «ربنا و اجعلنا مسلمین لک و من ذریتنا امة مسلمة لک».
خداوند متعال مسلمانان را به وحدت و دوری از تفرقه امر فرموده است: «ولا تکونوا من المشرکین، من الذین فرقوا دینهم و کانوا شیعا» و همچنین می فرماید: «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا»؛ خداوند متعال حتی پیروان همه ادیان آسمانی را نیز به وحدت و دوری از تفرقه فراخوانده و فرموده است: «قل یا أهل الکتاب تعالوا الی کلمة سواء بیننا و بینکم ألا نعبد إلا الله».
خداوند متعال در قرآن کریم تأکید کرده است که همه پیامبران یک رسالت واحد را میان امت ها در روی زمین ابلاغ کرده اند: «شرع لکم من الدین ما وصی به نوحا والذی أوحینا إلیک و ما وصینا به ابراهیم و موسی و عیسی أن أقیموا الدین و لاتتفرقوا فیه».
از این رو، بر همه مسلمانان بلکه بر پیروان همه ادیان آسمانی واجب و ضروری است که بر اساس وحدت کلمه که عبادت خدای واحد است، گرد هم جمع شوند، زیرا در این صورت امت واحده ای خواهند شد که خداوند را عبادت می کنند و به هیچ چیز شرک نمی ورزند، در این هنگام خداوند ترس آنان را تبدیل به امنیت و آرامش کرده و دل های آنان را با هم نزدیک می کند و تبدیل به برادرانی برای یکدیگر می شوند که در کارها با یکدیگر همکاری کرده و در مسیر سعادت، آسایش و امنیت بشریت، به یکدیگر کمک می رسانند.
نیروهای شرور استکباری نمی خواهند بشریت روی آسایش و امنیت را ببیند چرا که این امر موجب اتحاد امت ها و ملت ها شده و باعث می شود که آنان یکپارچه در برابر شر و استکبار و استبداد ایستادگی کنند و دست مستکبران و کسانی که با سرنوشت ملت ها بازی کرده و ثروت و دارایی آنان را به غارت می برند، را قطع کنند.
گروه های تروریستی که در دنیای امروز دست به کشتار و آوارگی مردم جهان و تخریب تمدن ها می زنند، به ویژه در لیبی، نیجریه، سومالی، سوریه و عراق، همگی ساخته و پرداخته قدرت های استکباری هستند که همه ما آنها را می شناسیم. قدرتهایی که در سرزمین های ما از افغانستان و عراق گرفته تا سوریه، لیبی، یمن و سایر کشورهای اسلامی که روزی در امنیت و آرامش به سر می بردند، جنگ به پا کردند؛ سپس گروه های تروریستی که به وسیله ایالات متحده آمریکا و انگلیس و سایر قدرت های شرور جهان به وجود آمده اند، به این کشورها پا گذاشتند و برخی از قدرت های هم پیمان استکبار نیز در این کشورها از آنان حمایت کردند، در نتیجه فساد، این سرزمین ها را فرا گرفت و فرهنگ تفرقه و دشمنی میان مسلمانان انتشار یافت. آنگاه اکثریت مسلمانان تکفیر شدند و حکم مهدور الدم بودن آنان و جواز تخریب مساجد و آوارگی آنان از سرزمینشان صادر شد.
مهمترین وظیفه مسلمانان و پیروان تمام ادیان الهی حفظ وحدت صفوف و ایستادگی در برابر تجاوز تکفیری ها و کسانی است که دست به تفرقه و کشتار مردم بی گناه و آوارگی مردم از سرزمین هایشان می زنند.
تمام اعضا و همراهان مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سراسر جهان، برای کمک به دستان خیّری که به منظور ایجاد صلح و امنیت در هر نقطه از جهان دراز است، آمادگی خود را اعلام می دارند و از تمام پروژه ها و طرح هایی که در جهت نزدیک کردن ملت ها ارائه می شود، حمایت می کنند. این مجمع همچنین از تلاش های برگزار کنندگان این کنفرانس بین المللی با برکت تشکر و تقدیر می نماید و برای دست اندرکاران این کنفرانس، موفقیت کامل در راه رسیدن به وحدت و تقریب را از خداوند متعال خواستار است.
سپس حجت الاسلام والمسلمین دکتر مختاری رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی توجه به وحدت اسلامی را از راهبردهای اساسی برای امت اسلامی برشمرد و با اشاره به مبانی قرآنی وحدت گفت: همچنانکه قرآن کریم می فرماید: " واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولاتفرقوا" همه باید بر ریسمان الهی چنگ بزنیم و از تفرقه بپرهیزیم. وی افزود: همگان باید زیر سایه اسلام، پیامبر(ص) و قرآن گرد هم بیاییم و با تکیه بر مشترکات، به وحدت برسیم.
در این مراسم همچنین از موسوعه عظیم «السنه النبویه فی مصادر المذاهب الاسلامیه» که از سوی پژوهشگاه مطالعات تقریبی گردآوری شده رونمایی شد.