در حال بارگذاری ...

یکی از موانع جدی در برابر وحدت امت اسلامی مسئله افراط گرایی می باشد. برخی با افراط گرایی به پیکره ی امت اسلامی ضربه زده اند و با این کار به دشمنان اسلام خدمت نموده اند. لهذا برای حل این معضل باید تدبیری اندیشید و برای مهار آن وارد عمل شد.

یکی از موانع جدی در برابر وحدت امت اسلامی مسئله افراط گرایی می باشد که همواره در جوامع اسلامی با آن روبرو بوده و هستیم. برخی آگاهانه و برخی نیز ناآگاهانه با افراط گرایی به پیکره ی امت اسلامی ضربه زده اند و با این کار به دشمنان اسلام خدمت نموده اند. لهذا برای حل این معضل باید تدبیری اندیشید و برای مهار آن وارد عمل شد. "کنفرانس بین المللی علوم انسانی و دینی؛ مبارزه با افراط گرایی" که به همت دانشگاه مذاهب اسلامی و همکاری دانشگاه بغداد، دانشگاه سلیمانیه عراق، دانشگاه زیتونیه تونس، دانشگاه پیام نور و برخی دیگر از نهادهای علمی داخلی و خارجی و با حضور حضرت آیت الله تسخیری و دیگر علمای برجسته داخلی و خارجی در حال برگزاری می باشد، یکی از این اقدامات مهم و قابل توجه در راستای مقابله با افراطی گری هست.

در ادامه به بخشی از بیانات آیت الله احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و آیت الله تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در جهان اسلام، که در افتتاحیه این کنفرانس سخنرانی کردند، اشاره می کنیم. باشد که به اهمیت قضیه پی ببریم.

آیت الله احمد مبلغی با بیان این که امتیاز این کنفرانس بررسی دانشی مسئله مقابله با افراط گری است، تاکید کرد: در این کنفرانس تلاش می شود از جنبه دانشی به پدیده افراط گری پرداخته شود و بر اساس منطق دینی، افراط گری ناشی از جهل است. وی افزود: پدیده جهل و افراط گری به یکدیگر گره خورده اند؛ هر جا جهل باشد وضعیت اجتماعی یا رفتاری در جامعه یا حالتی از افراط به خود می گیرد یا تفریط؛ ظهور و بروز افراط از تفریط بیشتر است اما هردوی اینها ناشی از جهل است.

 رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در ادامه بیان داشت: هر چقدر جهل ریشه های بیشتری داشته باشد و خاستگاه های مهم دینی گسترده تری داشته باشد افراط ناشی از این جهل عمیق تر و بیشتر خواهد بود و افراط گری که امروز در منطقه شاهدیم ریشه های تاریخی، اجتماعی و روانشاسی را داراست و از مرزهای زمان و مکان گذشته و می تواند در آینده ما از حیث تخریب و منهدم کردن روابط را به وجود آورد. وی با تاکید بر لزوم مقابله با جهل، گفت: با پدیده ای مواجهیم که از جهل ناشی می شود؛ جهل دینی به فطرت انسانی، تاریخ و اهداف اسلام، رحمت الهی و جهل های متعدد دیگر. بر همین اساس دانشگاه مذاهب اسلامی با همکاری برخی دانشگاهها از جمله دانشگاه بغداد و پیام نور بر این تصمیم شدند تا یک سری همایش ها را برگزار کنند؛ کنفرانس هایی که به دنبال نگاه دانشی به قضیه افراط گری باشد.
 ایشان در ادامه تاکید کردند: این کنفرانس نگاه تخصصی تک بعدی به مسئله افراط گری ندارد و در واقع تنها از موضع فقه به این قضیه نگاه نمی کند باید نگاه جامعه شناختی به این مسئله داشته باشیم  و در جوامع متعدد و از خاستگاه روانشناسی و تاریخی آن را بررسی کنیم و مطالعه فقهی، کلامی، تفسیری داشته باشیم. وی با اشاره به برگزاری چند پیش نشست قبل از این کنفرانس، اظهار داشت: قبل از این، نشست هایی در قم، بغداد، گرگان و ....برگزار شده و امیداوریم این کنفرانس بتواند زمینه وفاق اجتماعی در جهان اسلام را فراهم کند.(1)

آیت الله محمد علی تسخیری نیز در افتتاحیه این کنفرانس گفت: از جمله مسائل مهم این است که علما و اندیشمندان مسئله افراط گری و خشونت را تبیین کنند که متاسفانه در جهان اسلام رخنه کرده و باعث شده از مسائل اساسی جهان اسلام غافل شویم. وی در ادامه با اشاره به آیه کریمه "وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ" اظهار داشت: در این آیه مشخص است که هدف همه انبیاء واحد است پیامبران آمده اند تا بشریت را در راه صحیح و متوازن رهنمون سازند و هر یک مکمل دیگری است.

 رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ادامه بیان داشت:همه پیامبران برای تحقق 2 مسئله مهم آمده اند اول تقویت تکامل بشری و دوم اجتناب و دوری از طاغوت؛ برای تحقق این دو هدف انسان باید به خدا نزدیک شود و انسانی که خدا را فراموش کند خود را فراموش کرده است و هر انسانی اگر می خواهد با خود صادق باشد باید در تحقق این 2هدف تلاش کند. وی در ادامه با تبیین مفهوم طاغوت، بیان داشت: طاغوت به معنای تجاوز از حدود طبیعی و دوری از توازن است این در حالی است که آسمانها و زمین بر اساس توازن بنا نهاده شده اند و قرآن از این توازن تکوینی به توازن تشریعی می رسد؛ لذا تا زمانی که توازن باقی باشد بشرین در مسیر طبیعی به رهبری انبیا، امامان و علما حرکت می کنند و در مسیر درست گام برمی دارند.
 آیت الله تسخیری در ادامه تاکید کرد: اگر می خواهیم به بشریت خدمت کنیم باید به عقلانیت آن خدمت کنیم و آزادی مطلوب را در اختیار وی قرار دهیم علوم انسانی نیز باید به این عقلانیت خدمت کنند. وی افزود: من معتقدم عنوان این کنفرانس به بیماری و علاج هر دو اشاره دارد، بیماری یعنی افراط گرایی که قران از آن به طغیان یاد کرده است و استفاده از علوم انسانی برای مقابله با خشونت و افراط گری است؛ گفتگو، مشاوره، رفع موانع تفکر آزاد، دوری از خرافات، عدم تکفیر دیگران از راهکارهای مبارزه با افراط گری است و امیدواریم این اقدام دانشگاهی در نهایت به تحقق اهداف این کنفرانس دست یابد.(2)

 

منبع:

1. خبرگزاری تقریب

2.خبرگزاری تقریب




نظرات کاربران