کتابی هست بنام «Late Victorian Holocausts» که نویسندهای آمریکایی به نام «مایک دیویس» آن را نوشته. در این کتاب با استناد به آمار و مدارک سیستم اداری دولت انگلیس آن زمان، بسیاری از جنایات انگلیسی ها در هند افشا شدند. کتاب نشان داد که حتی مقامات بالایی در خود بریتانیا از همه این جنایات خبر داشتند و در آنها سهیم بودند
* سید عاکف زیدی
گرسنگی مردم در ازای رونق تجارت انگلیس!
هیچ چیزی در دست هندی ها نمی ماند و اگر هم میماند خوردنی نبود. لذا در قرن نوزدهم، بخصوص در سه دهه آخر آن، قحطی های وحشتناکی در کل هندوستان رخ داد. سرشماری نسبتا دقیقی هم از همان زمان آغاز شد و لذا در آن زمان ما شاهد افت جمعیت در بسیاری از مناطق هند هستیم. شهرستانهایی بودند که یک چهارم جمعیت از گرسنگی می مرد، در حالی که در همان زمان صادرات محصولات خوردنی از آن شهرستها افزایش مییافت و رکورد میشکست! در سالهای خشکسالی و قحطی این مسائل در هند مستعمره عادی بود.
مرگ مردم از گرسنگی را قانونی طبیعی می خواندند!
کتابی هست بنام «Late Victorian Holocausts» که نویسندهای آمریکایی به نام «مایک دیویس» آن را نوشته. در این کتاب با استناد به آمار و مدارک سیستم اداری دولت انگلیس آن زمان، بسیاری از جنایات انگلیسی ها در هند افشا شدند. کتاب نشان داد که حتی مقامات بالایی در خود بریتانیا از همه این جنایات خبر داشتند و در آنها سهیم بودند. انگلیسیها با تکیه بر نظرات اقتصادی آدام اسمیت که می گفت نباید هیچ دخالتی در اقتصاد بشود و همه چیز به طور طبیعی پیش برود، مرگ مردم از گرسنگی را قانونی طبیعی می خواندند. وقتی میلیونها هندی دارند از گرسنگی میمیرند، جلوی صادرات محصولات خوردنی را نمیگیرند و میگویند طبیعت باید کار خود را بلا مزاحمت انجام دهد، و دولت نباید دخالت کند. اما وقتی یک تاجر هندی میخواهد در میدان تجارت با شرکتهای انگلیسی رقابت کند دولت انگلیس جلوی او را می گیرد! می گفتند اینکه شایع شده هندیها برای یافتن غذا بچه های خود را میفروشند طبیعی است! نباید به آنها کمک شود زیرا این خلاف نظام طبیعت است و هندیها را تنبل و پرتوقع بار میآورد. اصلا این هندیها هستند که خیلی تنبلند، حاضرند بچه های خود را بفروشند ولی کار نکنند!
کاری دیگری که کردند این بود که اجازه ندادند اخبار این فجایع به بیرون هند انعکاس یابد و تمامی آنها را سانسور می کردند. اگر خبر یک طوری به بیرون درز میکرد، مجبور میشدند حرکات نمایشی ای برای رفع تهمت انجام دهند. مثلا در یک مورد گفتند که ما سیستم اداری را تغییر دادیم و قوانین جدیدی وضع کردیم و از این به بعد در هر شهرستانی ک در آن قحطی اتفاق افتاد، ما خانه های فقرا را راه میاندازیم و در آنجا به هندیهای گرسنه غذا رایگان میدهیم. ولی عکسها و گزارش ها همگی نشان می دهند که در این خانه های فقرا چه فجایعی رخ می داد و بیشترین تلفات در همین خانههای دولتی اتفاق می افتاد. اولا چون مقدار غذایی که برای توزیع در اینها درنظر گرفته بودند برای سالم ماندن یک انسان کافی نبود. ثانیا به خاطر فساد مالی عظیمی که در دستگاه انگلیسی ها وجود داشت همان مقدار اندک غذا هم به فقرا داده نمی شد. علاوه بر این نیازهای بهداشتی و پزشکی اصلا رعایت نمیشدند. لذا گرسنگان در خانه های دولتی فقرای انگلیس دسته دسته می مردند!
چرا نمی گذارید به کشور شما تریاک وارد کنیم؟!
اینجا خوب است مسئله کاشت و تجارت جهانی افیون را نیز ذکر کنیم تا نشان دهیم انگلیسیها چگونه از هند و هندیها استفاده ابزاری کردند برای غارت نه فقط منابع هند بلکه برای آسیبرسانی به ملتهای دیگر نیز.
انگلیسی ها هند را تبدیل کردند به مرکز کاشت افیون. در برخی مناطق حاصلخیز کشاورزان را مجبور به کاشت افیون میکردند. جالب این است که افیون در هند تولید می شد ولی انگلیسیها آن را سخت کنترل میکردند تا در خود هند مصرف افیون افزایش نیابد؛ بالآخره میخواستند از هندیها بهرهکشی کنند و اگر آنها معتاد به افیون میشدند دیگر آنطور کار نمیکردند. آن افیون میرفت به شهر کلکته و آنجا سوار کشتی میشد تا به چین برود.
چین کشوری بود که صادرات زیادی مثل چای به اروپا داشت و هیچ نیازی برای وارد کردن کالایی از سوی اروپائیان را نمیکرد. چینیها محصولات خود را میفروختند و در مقابله آن فقط طلا و نقره می گرفتند. این برای انگلیسیها قابل تحمل نبود. دنبال چیزی بودند که آن را بجای طلا نقره وارد چین کنند. لذا از طریق عمال خود تریاککشی را در جامعه چین رواج دادند. چین سواحلی طولانیای دارد و دولت مرکزی نمی توانست همه آنها را کنترل کند. بنابراین تریاک را وارد چین میکردند و جامعه را به مرز نابودی کشاندند.
وقتی دولت چین دید که این ها دارند جامعه چین را نابود می کند، ورود افیون را ممنوع کرد و برای جلوگیری از قاچاق آن نیز اقدام کرد. در واکنش به این ممنوعیت انگلستان با دولت چین وارد جنگ شد. دلیل جنگ این بود که چرا اجازه نمی دهید افیون به کشور شما وارد کنیم؟!
تغییر بافت جامعه به ضرر اکثر هندیها
حالا برگردیم به هند. قبل از ورود انگلیسی ها، اگر کشاورزی مالیات را پرداخت نمی کرد تنبیه جزئی می شد. اما انگلیسیها گفتند هرکس مالیات را – به هر دلیلی ولو خشکسالی – پرداخت نکرد، زمین او به مزایده گذاشته می شود. این کار، چند اثر داشت؛ یکی اینکه علاوه بر افزایش مرگ و میر – که چندین نمونه مرگ دسته جمعی بزرگ مانند آنچه در بنگال اتفاق افتاد داریم -، سیستم رباخواری را نیز وارد قلب هندوستان کرد. چطور؟ فرض کنید من کشاورزی کوچک هستم که باید سر موعد مالیات را به شکل نقد بپردازم. مجبورم برای گرفتن پول نقد سراغ رباخواری بروم که به تازگی از شهر به روستا آمده. این سیستم انگلستان سبب شد که رباخواران به شکل آفت گونهای در سراسر روستاهای هند پخش شوند. رباخوار پول نقد را میداد و در ازای آن درصدهای فاجعهباری پس میگرفت؛ مثلا در عرض یک سال باید دو برابر پول به رباخوار برگشت داده میشد
چه کسی زمینم را می خرد؟
علاوه بر ترویج رباخواری و گسترش فقر، بافت جامعه هم به تدریج عوض شد. یک نمونه آن در روستاها را می توان با این مثال توضیح داد: وقتی من کشاورز نمی توانم قرض رباخوار را پس بدهم یا مالیات را بپردازم، زمینم به مزایده گذاشته می شود. آنگاه چه کسی زمینم را می خرد؟ همان رباخوار و همدستانش. سپس این مالکان جدید اگر صلاح بدانند به من کشاورز سابق اجازه میدهند در زمین سابق خودم کار بکنم ولی این دفعه به عنوان کارگر حقیری برای مزد ناچیزی و برای اربابی که شاید سالی یک بار از شهر به روستا برای سرکشی زمینهای متعدد خود میآید. اتفاقی که می افتد این است که تعداد کشاورزان نگونبخت بدون زمین هر سال اضافه میشود. این تعداد غیر از آن جمعیت انبوهی از مردم هند بوده که بسبب از بین رفتن صنعت و حکومتهای محلی، از صوفف کارگران، سپاهیان، دامداران، چوپان و امثال آن خارج میشدند و به کشاورزان بدون زمین تبدیل میشدند. این جمعیت عظیم در کشاورزی کار میکرد بدون اینکه مالک زمین باشد و بدون این که از حقوق اولیه اجتماعی برخوردار باشد. مجبور بودند در زمینهای دیگران کارگری کنند یا از راههای دیگر مثل تکدی یا دزدی امرار معاش کنند. آنهایی که میتوانستند خود را وارد ارتش انگلیسیها میکردند و در برادرکشی بر علیه هندی های دیگر بکار گرفته میشدند.
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن – قسمت اول
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن – قسمت دوم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن- قسمت سوم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن - قسمت چهارم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن - قسمت پنجم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن - قسمت ششم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن - قسمت هفتم
تاریخ استعمار انگلستان در شبه قاره هند و تاثیرات آن - قسمت هشتم