در حال بارگذاری ...

شهید بهشتی به وحدت اسلامی فقط به عنوان یک امر مفیدی نگاه نمی کرد بلکه به عنوان یک نیاز مبرم به آن ایمان داشت و به خاطر همین ایمان راسخش بود که شبکه ای از روابط دوستانه و برادرانه با اهل سنت داشت و این روابط را راز تداوم امت اسلامی میدانست نه صرفا تاکتیک یک مرحله خاص.

مسیح مهاجری
 
شهید مظلوم آیه الله بهشتی فقیه عارف فیلسوف و متکلم برجسته زمان ما از بهترین متفکرینی است پروژه تقریب اسلامی را به عنوان یک ضرورت اجتناب ناپذیر مطرح کرد. شهید بهشتی فقیهی به تمام معنا روشن فکر بود و مواضع جاودانه ای در مقابله تحجر رایج و درمان آن داشت. 
شهید بهشتی به وحدت اسلامی فقط به عنوان یک امر مفیدی نگاه نمی کرد بلکه به عنوان یک نیاز مبرم به آن ایمان داشت و به خاطر همین ایمان راسخش بود که شبکه ای از روابط دوستانه و برادرانه با اهل سنت داشت و این روابط را راز تداوم امت اسلامی میدانست نه صرفا تاکتیک یک مرحله خاص. 
شهید بهشتی بسیار به مبانی فکری و نظرات فقهاء فریقین توجه داشت و این توجه را عامل اساسی تقریب میدانست. 
همچنانکه اعتقاد راسخ به این مطلب داشت که خیلی از اختلافات رایج بین مسلمین ناشی از ندانستن نظرات دیگران است. 
لذا تشویق طلاب علوم دینی و پژوهشگران به شناخت علوم و مبانی مذهب دیگر، از مهمترین روش های و اصول شهید بهشتی در سخنرانی های علمی شان بود. 
علاوه بر این، شهید علی رغم تعبد شدید به ارزشها و اعتقادات دینی و معنوی، ولی از تعصب پوچ فرقه ای، خالی بود. چه اینکه موقع تضارب آراء و روشن کردن اذهان بسیار به شیوه و اسلوب منطقی پایبند بود. حتی موقع برخورد و بحث با دشمنانی که کینه اسلام و مسلمین را داشتند، زیرا اعتقاد راسخ داشت به این که شیوه منطقی و معقول تنها راه برای رساندن افکار و عقائد است. 

دیدار های او با علمای اهل سنت در فضایی کاملا دوستانه و برادرانه نیز در همین راستا بود و به این امر اهتمام زیادی داشت. انتخاب فضایی اروپایی به عنوان محل کار مناسب، انتخابی موفق و حساب شده بود و این انتخاب هم به دلیل همان روشن فکری اش بود. و در آن 5سالی (1961-1966م)که به عنوان امام جماعت مرکز اسلامی در شهر هامبورگ گذراند، تلاشی بی وقفه برای ایجاد وحدت اسلامی، انجام داد. 
از بزرگترین دستاوردهای او تثبیت و تحکیم این نظریه که وحدت اسلامی تنها عاملی است که از حریم اسلام محافظت می کند و اینکه وحدت اسلامی امری ممکن است. یادم می آید از ایشان شنیدم که می گفت:وقتی میخواستم به اروپا بروم شنیدم که توطئه پیچیده ی فکری توسط مستشرقین اروپایی با این هدف که دو گروه همدیگر را تفسیق کنند و بعد بزرگان و صحابه صدر اسلام را تفسیق کنند تا بعد بگویند شخصی که صحابه فاسق داشته است شایستگی نبوت و رسالت را ندارد و به این ترتیب رسالت پیغمبر بزرگوار ما(صلی الله علیه و آله) را زیر سؤال ببرند. 
از همان لحظه با خداوند متعال عهد کردم که از هیچ کوششی برای تقریب مذاهب اسلامی تا شکست دادن این توطئه پست دریغ نکنم. 
و قطعا به عهدی که با خدایش بست وفا کرد و عمر بابرکت خود را در این مسیر مقدس نذر کرده بود. 
علاوه بر تلاشهای شبانه روزی فکری، روابط گسترده و عمیقی نیز با اهل سنت داشت تا آنجا که دیگر کینه توزان و متحجرین، مجبور شدند سیلی از تهمت های ناروا را به سمت ایشان روانه کنند. 
و شهید بهشتی مظلوم نیز چشم از تمام این تهمت ها می پوشاند و به عهدی که با خدای خود بسته بود، عمل می کرد. 
شهید بهشتی در سخنرانی خود در روز قدس گفت: مراسم روز قدس در حقیقت احیای همبستگی جمیع مسلمین است برای آزاد سازی قدس آن زمین مقدس و الهی. 
ماده 11قانون اساسی جمهوری اسلامی به استناد آیه کریمه"ان هذه امتکم امه واحده و انا ربکم فاعبدون"تصریح میکند به این که مسلمین یک امت واحد هستند و جمهوری اسلامی ایران باید تمام تلاش سیاسی خود را در جهت ایجاد اتحاد سیاسی اقتصادی و فرهنگی امت های اسلامی بکند. 
می توان تفکر شهید بهشتی را در زمینه وحدت اسلامی در این ماده مشاهدی کرد زیرا ایشان رئیس مجلس خبرگانی بود که تهیه قانون اساسی به عهده این مجلس بود. و این ماده اهمیت فراوانی در متحد شدن امت اسلامی دارد که به عنوان نتیجه تلاشهای انجام شده در راستای وحدت اسلامی است. 

  




نظرات کاربران