در حال بارگذاری ...

اخیرا یک همه پرسی در میان مسلمانان در 114 کشور در جهان انجام شده است که نشان می دهد 67 درصد از مسلمانان وحدت میان مسلمانان را خواستار هستند. 67 درصد عدد بسیار بالایی است. این یعنی اکثریت غالبی از مسلمانان جهان خواهان وحدت هستند. اقلیتی وجود دارند که تفرقه ی میان مسلمانان را می خواهند

دکتر ظفر بنگاش، مدیر موسسه اندیشه اسلامی کانادا و از شاگردان مرحوم کلیم صدیقی، موسس پارلمان مسلمانان در بریتانیا و نیز بنیانگذار شورای مسلمانان بریتانیا است. با ایشان که از جمله اهل سنت مدافع انقلاب اسلامی هستند درباره وضعیت کنونی جهان اسلام گفتگو کردیم که در ذیل می خوانید:
 

اول از همه بفرمایید به نظر شما چطور می شود با افراط گرایان هر دو سوی شیعه و سنی مقابله کرد؟ راه و استراتژی برای تقابل با این افراط گرایان در امت اسلامی چه باید باشد؟ 

اول از همه باید فهمید روش قرآن و پیامبر در فهماندن مسئولیت های مسلمانان چیست. متاسفانه مسلمانان بسیاری در جهان هستند که دقیقا نمی دانند چه مسئولیتی دارند یا دستورات قرآنی درباره وحدت مسلمانان چیست]در این باب[ آیات بسیاری وجود دارد. یکی از این آیات که بسیار توسط مسلمانان تکرار می شود آیه «واعتصموا بحبل الله جمیعا ولا تفرقوا» است. این آیه با «یا ایها الذین آمنوا» آغاز می شود. یعنی مسلمانان را خطاب قرار می دهد. خداوند متعال به وضوح اشاره می کند به این که به ریسمان خداوند چنگ بزنید و از هم جدا نشوید. این دستور قرآن است. هر مسلمانی باید از آن پیروی کند. وقتی شما به سیره ی رسول الله (ص) نگاه می کنید، می فهمید که ایشان همواره وحدت میان مسلمانان را حفظ کرده است. پیامبر افراد با زبان و نژادهای مختلف را با هم متحد کرده است. سلمان فارسی، صهیب رومی، ابوذر، بلال حبشی و اعرابی که در مکه و مدینه اقامت داشته اند.
اگر مسلمانان از وظایف دینی خود و قرآن و سنت پیامبر اکرم آگاه باشند، می توانند با افرادی که تلاش می کنند تفرقه ایجاد کرده و امت را فریب دهند مقابله کنند. افرادی که برای ایجاد تفرقه تلاش می کنند اقلیت کوچکی هستند. اما صدای آنها توسط دشمنان اسلام تقویت می شود. چون دشمنان اسلام می خواهند میان امت اسلامی تفرقه باشد. و این چیزی است که ما م اکنون با آن مواجه هستیم. از این رو اگر اندکی آگاهی در میان مسلمانان باشد می شود این تفرقه ها را کاهش داد. 
آیا میتوانید در مورد پیشینه سیاسی این افرادی که به گفته شما قصد بزرگنمایی صدای اشخاص تفرقه افکن را دارند بیشتر توضیح دهید؟
ببینید، در هر دو طرف افراطیون وجود دارند که همدیگر را تغذیه می کنند. به عنوان مثال در اهل سنت تکفیریانی وجود دارند که هم اکنون در سوریه، عراق و لبنان و پاکستان در حال فعالیت هستند. اگر ما ریشه این افراد را بررسی کنیم مستقیما به عربستان سعودی می رسیم.
تکفیری های امروز همان خوارج دیروز هستند. به نظر من در این باره در میان مسلمانانی که آگاه هستند هیچ شکی وجود ندارد. این افراد نگاه کوته بینانه ای به اسلام دارند. درک بسیار سطحی از قرآن دارند و می خواهند این ]درک خود[ را بر سایر مسلمانان تحمیل کنند. اینان اصرار دارند بر این که هر کس که تفسیر کوته بینانه خود از اسلام را نداشته باشد، چه سنی باشد و چه شیعه، باید کشته شود. این نظر بسیار خطرناکی است که اینان تبلیغ می کنند.
البته در سمت شیعیان هم افرادی هستند که عامدانه تبلیغ می شوند. چه در انگلیس یا کالیفرنیا یا هر جای دیگر قطعا حمایت هایی از آنها وجود دارد. موسساتی که می خواهند میان مسلمانان تفرقه ایجاد کنند. افرادی چون یاسر الحبیب که در انگلیس فعالیت می کند و کینه شدیدی نسبت به اهل سنت، صحابه و همسران پیامبر اکرم (ص) دارد. هدف وی این است که مسلمانان از وی به خشم بیایند و در حالتی خشمگینانه عکس العمل نشان دهند.
وظیفه مسلمانان است که این افراد را افشا کنند و آنان را به حاشیه ببرند. اخیرا یک همه پرسی در میان مسلمانان در 114 کشور در جهان انجام شده است که نشان می دهد 67 درصد از مسلمانان وحدت میان مسلمانان را خواستار هستند. 67 درصد عدد بسیار بالایی است. این یعنی اکثریت غالبی از مسلمانان جهان خواهان وحدت هستند. اقلیتی وجود دارند که تفرقه ی میان مسلمانان را می خواهند
لذا اگر ما بر افشا کردن این افراطیون تمرکز کنیم و در عین حال گام مثبتی در ایجاد اتحاد برداریم موفق خواهیم شد. باید برنامه هایی طراحی کنیم که طی آن شیعیان و اهل سنت در کنار هم فعالیت کنند. از کانادا برایتان مثال می زنم. الحمدلله ما بیش از 35 سال است که فعالیت می کنیم و موفق شده ایم درک درستی در میان مسلمانان رواج دهیم. لذا این بحثهای شیعه و سنی در کانادا الحمدلله مطرح نیست. 
آیا فکر نمی کنید مشکل این اقلیت این است که لزوم وحدت را درک نکرده اند. چون شما وقتی در مورد تشکیل تمدن اسلامی صحبت می کنید و می خواهید قدم به قدم به سمت تمدن اسلامی پیش بروید که تمام ابعاد زندگی را در بر می گیرد، قطعا به وحدت نیاز خواهید داشت. لذا این افراد کوته فکر هیچ تصوری از این مسائل ندارند و از این رو هیچ نیازی به وحدت حس نمی کنند.
بله، البته. اینها تصور بسیار سطحی نسبت به اسلام و قرآن و سیره پیامبر اکرم (ص) دارند. اینها هیچ تصوری از یک تمدن اسلامی ندارند. از پیروانان آنها پرسیدم که فرض بگیریم شما تمام شیعه های جهان رو کشتید. آیا این دردی را از شما دوا خواهد کرد. آیا درد فقر را دوا خواهد کرد. آیا مشکل ظلم را حل خواهد کرد؟ آیا شما قادر خواهید بود حاکمیت غیر قانونی رو برطرف کنید. البته جوابی نشنیدم! 
فقر فرهنگی! 
دقیقا ! آنها هیچ فهمی از این مسائل ندارند. شستشوی مغزی شده اند که اگر شما بتوانید کسی را از مذهب دیگر بکشید به بهشت می روید! حتی نمی دانند بعدش چه خواهند کرد. همین مسئله برای شیعیان افراطی هم صادق است. اینکه اگر تمام اهل سنت را متهم کنید به بهشت خواهید رفت!
تمدن اسلامی بر پایه جنگ و نزاع مسلمانان با یکدیگر بنا نشده است. دین اسلام، دین جهان شمولی است. وقتی پیامبر (ص) در مدینه پیمانی با مدینه با مردم بستند، نه تنها مسلمانان، نه تنها مهاجرین و انصار بلکه یهودیان و همه غیر مسلمانان را شامل می شد. ما حتی اجازه قتل کفار را نداریم. 
 اجازه دهید کمی بیشتر به فضای سیاسی باز گردیم. بعد از قرارداد سایکس پیکو و بعد از اولین جنگ جهانی شاهد تفرقه میان امت اسلامی بودیم. امپراطوری عثمانی دچار تجزیه شد. در قرن اخیر نیز بار دیگر می بینیم که امت اسلامی دچار تجزیه شده است. سودان، سوریه و عراق دچار تفرقه شده اند و خطر تجزیه را پیش رو دارند. در کل این فضای ژئوپولیتیکی را چگونه ارزیابی می کنید؟
قرارداد سایکس پیکو برای تبدیل کردن امت اسلامی به کشورهای جدای از هم بود. اکنون غرب فهمیده است که در میان مسلمانان یک قیام و بیداری نسبت به هویت اسلامی شان شکل گرفته است. اگر شما این کمپین های تفرقه انداز را ریشه یابی کنید اولینِ این اقدام ها در پاکستان بلافاصله پس از انقلاب اسلامی به وقوع پیوست. چرا که غرب فهمید که نفوذ انقلاب اسلامی در پاکستان به دلیل ارتباط های فرهنگی، اجتماعی، زبانی، ادبیات و شعر بسیار شدید خواهد بود و لذا با ایجاد تفرقه میان شیعه و سنی بر این مسائل سایه انداختند. تفرقه ای که هنوز هم ادامه دارد. مشکلاتی دیگر هم وجود داشت. با ایجاد نزاع میان مسلمانان، آنان دیگر زمانی برای مقابله با صهیونیسم نخواهند داشت.
شما اشاره کردید به تجزیه کشورهای مسلمان. آنها در عراق تا حدودی موفق شدند با ایجاد منطقه ای جدا برای کردهای عراق به هدف خود برسند. هم اکنون برای سوریه تلاش می کنند و در واقع تلاش می کنند سوریه و عراق را به هم مرتبط کنند. چراکه تکفیریانی که در عراق و سوریه حضور دارند (استان انبار طوری ست که این منطقه را از شمال عراق تا مرز سوریه مرتبط می کند.)
تکفیری ها در آنجا عملیات انجام می دهند و گمان می کنم قصد دارند منطقه ای تکفیری در آن ناحیه ایجاد کنند. امیدوارم موفق نشوند. چیزی که من از منطقه دریافت می کنم این است که غرب و دست نشانده های مسلمان آنها در منطقه به ویژه در شبه جزیزه عربستان در سوریه شکست خورده اند. موفق نخواهند شد. این فعالیت تکفیریان شاید چند صباحی به طول انجامد اما بیش از 2 ماه دوام نخواهد آورد. چون شما نمی توانید مردم را به مدت طولانی در تضاد ایدئولوژیکی با گروهی نگه دارید. باید یک موقعیت مثبت به آنها داد. در عقیده تکفیریان هیچ چیز مثبتی وجود ندارد. چون این عقیده همیشه در تضاد است واضح است که موفق نخواهد شد. 
نظر شما راجع به اسلام هراسی در غرب چیست؟ آیا افزایش یافته یا کاهش؟
اسلام هراسی پدیده ای است که مطابق با نیازهای قدرتهای غربی بالا و پایین داشته است. فکر نمی کنم کاهش پیدا بکند. ادامه خواهد داشت. چون تا زمانی که مسلمانان چالشی برای زیاده خواهی های امپریالیست غربی به حساب بیایند اسلام هراسی هم مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این چیزی است که مسلمانان با آن روبرو هستند. به ویژه آنهایی که در غرب زندگی می کنند. چون این آخرین ایدئولوژی نژادپرستانه ای است که هنوز محترم است. یهود ستیزی نابود شده است. نژاد پرستی نابود شده است. سایر تبعیضات از جمله تبعیض علیه سیاه پوستان از بین رفته است اما تبعیض علیه مسلمانان هنوز محترم است و از سوی دولتهای بسیاری در غرب از جمله کانادا، آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه و سایر کشورها به رسمیت شناخته شده است. لذا متاسفانه این کاهش نخواهد یافت مگر اینکه کشورهای غربی متوجه شوند که این به ضرر منافع آنهاست. فقط در این حالت ممکن است این را ممنوع کنند و سراغ چیز دیگری بروند. 
سوال پایانی، اگر آقای کلیم صدیقی امروز زنده بودند و اگر شما بخواهید یک جمله از زبان ایشان بیان کنید، آقای صدیقی به ما چه می گفتند.
به نظرم می گفتند : به تلاش خود ادامه دهید چون او گفت ما به عنوان مسلمان موظف هستیم در راستای تمدن اسلامی پیش برویم. او می گفت می دانم که این شاید یک آرزوی دور و دراز به نظر بیاید اما فقط با آرزو کردن است که شما می توانید به جایی برسید. لذا ما امیدواریم آرزوی دکتر کلیم در رسیدن به تمدن اسلامی به حقیقت بینجامد. 

  




نظرات کاربران